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HEIDELBEERSCHMARRN

Zutaten für 4 Portionen:

• 2 EL Butter

• 4 Eier

• 200 g Heidelbeeren

• 200 g Mehl

• etwas Milch

• Salz

• 70 g Staubzucker

• etwas Kristallzucker

Zubereitung:

Eigelb und Eiklar trennen, das Eiklar zu steifem Schnee

schlagen. Das Eigelb mit Staubzucker und einer Prise Salz schaumig

rühren. Mehl dazugeben und mit etwas Milch aufgießen, bis eine sä-

mige Masse entsteht. Den Schnee unter die Eimasse heben. Die But-

ter in einer beschichteten Pfanne erhitzen, den Kristallzucker darauf

verteilen und kurz karamellisieren lassen. Die Hälfte der Heidelbeeren

zufügen, dann den Teig darauf verteilen, die restlichen Heidelbeeren

darüberstreuen. Anbacken lassen, vorsichtig wenden und bei mäßiger

Hitze fertigbacken. Währenddessen mit zwei Gabeln in Stücke zerrei-

ßen. Mit Staubzucker bestreut servieren.

Wo genießen

: Heidelbeerschmarrn bekommt man auf zahlreichen Al-

men und in Gasthäusern, sobald die Früchte erntereif sind. Beispiel-

weise auf der

Gleirschalm

in St. Sigmund, im

Gasthof Arzkasten

in

Obsteig oder im

Gasthaus Natterer Boden

.

HEIDELBEERSCHMARRN

Ingredients (to serve 4):

• 2 tbs. butter

• 4 eggs

• 200 g Heidelbeeren (blueberries)

• 200 g flour

• some milk

• salt

• 70 g icing sugar

• some granulated sugar

Preparation:

Separate the egg yolk from the egg white, beat the latter and

set it aside. Mix the egg yolk in with the icing sugar and a pinch of salt and

stir until you achieve a creamy consistency. Add the flour and some milk un-

til you have a smooth mixture. Then fold in the beaten egg white. Heat the

butter in a non-stick frying pan, spread the granulated sugar evenly in it and

leave it to caramelize for a bit. Add half the blueberries, then pour the dough

over them, and finally sprinkle the rest of the blueberries on top. Leave the

Schmarrn to bake until golden on the underside, then turn it over, and fin-

ish baking it at a gentle heat. Finally, tear the cake apart into pieces with

two forks, and then serve the Heidelbeerschmarrn sprinkled with icing sugar.

Where to eat it

: Heidelbeerschmarrn is available at numerous alps and

inns once the fruit are ripe to be harvested, for example at the

Gleirschalm

in St. Sigmund, at the

Gasthof Arzkasten

in Obsteig, or at the

Gasthaus

Natterer Boden.

WELCOME

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